zo. jul 3rd, 2022

Vrije Markt

Hoezo vrije markt moet aan banden gelegd worden?

Zo snel mogelijk ja, we zijn bezig onszelf te vergiftigen door een op winst gedreven industrie die volop gesteund worden door staatsvormen die hun pionnen op hoog geplaatste posities zetten, het geld dat daarmee gemoeid is kan je zien op de persoonlijke rekeningen van partijen. Als een politieke partij meer geld heeft om enkel hun standpunten te kunnen brengen dan pakweg gelijk welk rusthuis, dan begrijp je dat er iets goed mis is.
We moeten durven zeggen wat we willen op de markt en wat niet, de markt is de beste uitvinding ooit gemaakt, maar zoals je kan denken helemaal misbruikt door het huidige systeem. We zijn afgedreven, haast zonder het door te hebben van een markteconomie naar een marktsamenleving. Het verschil is: een markteconomie is een waardevol en effectief middel om productieactiviteiten te regelen. Een marktsamenleving is een plaats waarin nagenoeg alles te koop is.
Het is een manier van leven, waarin marktdenken en marktwaarden centraal gaan staan in elk aspect van het leven: persoonlijke relaties, gezinsleven, gezondheidszorg, onderwijs, de politiek, justitie, het burgerleven….

En waarom zou je je zorgen maken dat we in marktsamenlevingen veranderen?
Bij documentaire kan je daar een mooi voorbeeld van zien door Barry Schwartz en keuzestress.

Hoe meer je met geld kunt kopen hoe belangrijker rijkdom, of het gebrek daaraan wordt.
Als geld alleen zou bepalen dat je toegang hebt tot jachten, luxe vakanties of een Ferrari, dan maakt ongelijkheid niet zoveel uit.Maar zodra geld steeds belangrijker wordt voor toegang tot zaken die essentieel zijn voor een goed leven, zoals fatsoenlijke gezondheidszorg, gezond eten, toegang tot het beste onderwijs, een stem en invloed in campagnes, dan wordt ongelijkheid plotseling heel belangrijk.

Dat is niet goed voor een democratie noch is het een bevredigende manier om te leven, zelfs voor diegenen die het zich kunnen veroorloven en wel hierom; Democratie vereist geen perfecte gelijkheid, wat ze wel vereist, is dat burgers gemeenschappelijk leven.

Grootindustrie heeft de kleine zelfstandigen in ons land van de kaart geblazen, het zou in tijden van corona nochtans leuk zijn om naar je plaatselijke ambachtelijke bakker of groenteboer of superette te gaan, en ja ook zij zouden nu thuis leveren, net zoals dit vroeger gebeurde, kwaliteitsproducten bij je thuis, zonder dat dit eerst via een hele industrie moet lopen om de prijzen op te drijven.

Het ten gronde nagaan van wat onze behoeften zijn, hoeveel we nodig hebben en hoeveel we hebben in een protectionistische samenleving (naar voor beeld van Zwitserland, maar verder uitgewerkt voor de burger) en van daaruit bruggen maken met mensen en kleine bedrijven, in landen die we nu gebruiken als een koloniale buitenpost om onze standaard aan te houden, is de enige waardige oplossing. Dit is waar we moeten op inzetten, niet de wegwerpindustrie verder sponsoren en zo ons milieu onherstelbare schade aandoen.  Niet blind meelopen met ons huidige systeem dat politici verkopen als enige oplossing, er zijn andere oplossingen.

Ook de farmasector kent een op winst gedreven systeem, en alles dat op winst gedreven is wil alleen meer winst maken ten koste van de mens. Patenten zijn beperkingen voor de mens en zijn per definitie tegen de mensheid in plaats van ervoor.

Spread the love
Translate