fbpx

Onze visie

We moeten ons echt eens afvragen welke wereld je aan jou kinderen en/of hun kinderen en kleinkinderen willen geven.

Een moordende concurrerende maatschappij waar je leert dat waarheid van autoriteit komt, dat intelligentie gemeten wordt hoe goed je kan onthouden en herhalen, accuraat geheugen en herhaling beloond worden, verzet je ertegen ben je een crimineel, en hoe hoger op de ladder hoe meer aanzien? Of een maatschappij die gericht is op de samenleving, verdraagzaamheid eerlijkheid en openheid?

We weten voor 100 procent zeker dat je alles wat je ooit gedaan hebt om een ander te helpen jou een voldaan gevoel heeft gegeven, net omdat jij een ander kon helpen vanuit jou waarden. Dit moeten we promoten, onderling verbonden zijn en goed doen voor elkaar, laat de kapitalisten nu maar eens betalen om ons aan het werk te krijgen, en we gaan jullie ook de redenen vertellen. Wij vergooien onze talenten, onze intrinsieke waarde, verwaarlozen onze relaties, onze families, maar ook veel waarden en normen omdat we gedwongen worden iets te doen wat het gros niet wil doen. Een studie toont dan ook aan dat 37% van de Belgen een job doet die ze zelf overbodig vinden.

We geloven nog steeds in de mensheid, we geloven dat mensen vrije keuze willen hebben, dat mensen willen doen wat ze graag doen, niet wat ze moeten doen.

Als je iets moet doen, dan neemt dat een heel pak van jou creativiteit weg, het neemt veel van je sociaal leven weg, en daarvoor mag een veel hogere vergoeding tegenover staan dan wat kapitalisme jou wil laten geloven.

In de laatste drie decennia zijn we getuige geweest van een grondige herstructurering van onze samenleving en bij uitbreiding van de wereld. De jaren ‘90 waren de jaren van wat Bush senior ‘De nieuwe wereldorde’ noemde. Het communistisch blok stortte in en het neoliberalisme werd omarmd als winnaar. Overal weergalmde de oneliner ‘there is no alternative’. De vrije markt werd gebombardeerd tot de enige mogelijke weg en het failliet van het socialisme werd van de daken geschreeuwd. Vandaag worden we wakker in een koude en kille samenleving, beide systemen falen en er is momenteel geen enkel ander alternatief.

Een gepolariseerde samenleving waar de kloof tussen arm en rijk, en tussen armen onderling steeds groter wordt. Migranten, en moslims in het bijzonder, werden kop van jut. Dit nieuwe discours was een glijmiddel om allerhande rechten in te perken en leidde de aandacht af van de sociaaleconomische agenda. De welvaartsstaat en onze democratie staan onder druk, dat is het minste dat we kunnen stellen.

“We leven in een samenleving waar mensen ongelijke rechten hebben en dat wordt genormaliseerd door de heersende beeldvorming als een zaak van realisme”