Wat is ontwaken?

Wat is ontwaken, verlichting, het universum, het derde oog of wat je het ook wil noemen?

Ontwaken is ontwaken uit de realistische droom en beseffen dat je altijd al het onaangeroerd oneindig onsterfelijk bewustzijn was.
Dat alle worstelingen, beproevingen, soms heel donker soms heel licht, alle angst, alle verlangen, alle plezier enkel maar een droom was.
Soms was de droom als een nachtmerrie, soms was het een leuke ervaring, soms leek er geen einde aan te komen maar dat is gewoon de aard van de droom.
Ontwaken is wakker komen en beseffen dat het maar een droom was, een illusie.
Echter heel echt zowel in gevoel als emotie, maar dat is de paradox, de tegenstrijdigheid dat de droom maakt.
Eens je wakker bent besef je dat alles in orde is, dat je nog steeds onaangeroerd bent, nog steeds onschuldig bent, dat alles in iorde is, er zijn geen wonden meer, geen geschiedenis, geen moeilijkheden, er hoeft niet meer geworsteld te worden, er is geen pijn, geen lijden er is enkel gelukzaligheid, innerlijke vrede.

We ervaren het ontwaken als we bereid zijn ons over te geven, als we bereid zijn de dromen los te laten, de droom op te geven.
Er is niets belangrijker in het leven dat ontwaken van de droom.
Je komt in het oneindige ware zelf, een diepe innerlijke vrede en zelfliefde wat de aard is van elke mens zonder zijn droomstaat.
Er is werkelijk geen groter geschenk dat een mens zichzelf kan geven dan zich over te geven aan het oneidige.

Eens ontwaakt kan het ook nog wel eens moeilijk gaan, we zijn omringd door gebeurtenissen die onze aandacht vragen, we worden geconfronteerd met emoties van andere mensen en onze eigen gevoelens, en dat is oke, dat is prima, we leren ze te bekijken, we leren opmerkzaam te zijn, we zien alles zonder oordeel, zonder verlangen, zonder vooroordelen, we leren te observeren en niet te denken.

Het ontwaken is niet makkelijk, maar absoluut eenvoudig, het is gewoon een kwestie van totale overgave, het is misschien beangstigend om los te laten van alles, om geen verlangens meer te hebben, om elk gevoel van controle los te laten, dat schrikt het ego af, maar het ego is een gemaakte constructie, het is niet wat een mens is. Het ego is maar een illusie, het is geheugen en fantasie, soms maakt het plezier, soms maakt het lijden, maar het maakt de mens nooit vrij

Vele zijn ons voor gegaan in het ontwaken, en ook wij kunnen dit, we zijn allemaal mensen, en we zijn allemaal één.